hit tracker

Wat Is Een Mid Oceanische Rug


Een mid-oceanische rug is een geologisch fenomeen dat voorkomt in de oceanen van de wereld. Het is een rij van heuvels die het meest voorkomt in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Indische en Stille Oceaan. De heuvels variëren in hoogte van ongeveer 1.000 tot 4.000 meter boven de zeespiegel, waardoor ze een van de grootste onderwatergebergtes ter wereld vormen.

De meest bekende mid-oceanische rug is de Mid-Atlantische Rug, die een lengte heeft van ongeveer 8.000 kilometer. Het loopt vanaf het noorden naar het zuiden in een rechte lijn en strekt zich uit vanaf de randen van Canada in het noorden tot aan de randen van Zuid-Amerika in het zuiden. Het is een van de belangrijkste geologische structuren in de Atlantische Oceaan en is een belangrijke route voor de scheepvaart.

De ruggen worden gevormd door het zogenaamde ‘platentektonisch proces’, waarbij de platen van de aardkorst in beweging zijn. Door deze bewegingen worden er grote gebergtes gevormd, zoals de mid-oceanische ruggen. Een ander effect van deze bewegingen is de ontwikkeling van de oceanische dieptes, waarmee de diepste delen van de oceanen worden gevormd.

Er zijn veel voordelen verbonden aan de mid-oceanische ruggen. Ze vormen een belangrijke bron voor zeebodemonderzoek, waarbij geologen gegevens verzamelen over de structuur van de oceanische bodem. Ze vormen ook een belangrijke route voor de scheepvaart, waardoor reis- en transporttijden kunnen worden verkort. Daarnaast is het een belangrijk habitat voor verschillende mariene levensvormen, waaronder vissen, kwallen en andere zeedieren.

De mid-oceanische ruggen spelen een belangrijke rol in het functioneren van de aardkorst. Ze hebben een grote invloed op de geologische en biologische processen in de oceaan. Daarom is het belangrijk dat geologen, oceanografen en andere wetenschappers deze structuren blijven bestuderen om meer te weten te komen over de krachten en processen die deze structuren vormen.

Mid-oceanische ruggen vormen een van de meest verbazingwekkende geologische structuren op aarde, met hun enorme omvang en aanwezigheid in de oceanen van de wereld. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de aardkorst, de verzorging van het mariene leven en het verbeteren van de reis- en transportmogelijkheden van de mens.

Divergente plaatbewegingen

Wat Is Een Mid Oceanische Rug. In deze videoles laat ik zien welke verschijnselen zich voordoen bij het uit elkaar bewegen van twee oceanische platen en een twee continentale platen. De getoonde tekeningen met begrippen moet je zelf ook kunnen tekenen.

Divergente zones - YouTube

Wereldwijs havo 4/5 hoofdstuk 5 §3 platentektoniek, Domein Aarde - YouTube

Source: youtube.com

Oceaanruggen en diepzeetroggen | Planeet zee

Source: Planeet Zee

Bergen van de toekomst: de botsing van India, Somalië en Madagaskar -  Nieuws - Universiteit Utrecht

Source: uu.nl

KNMI - Platentektoniek

Source: knmi.nl

2

Source:

PPT - Platen schuiven uit elkaar PowerPoint Presentation, free download -  ID:2176339

Source: slideserve.com

Divergente zones - YouTube

Source: youtube.com

Divergente plaatbewegingen - YouTube

Source: youtube.com

PPT - Platentektoniek Samenvattingsmodellen PowerPoint Presentation, free  download - ID:2334007

Source: slideserve.com

Aardrijkskunde 5/6 Opbouw en afbraak by Diligentia_Uitgeverij - Issuu

Source: issuu.com

PPT - Geologie blz 9 + 11 PowerPoint Presentation, free download -  ID:1941736

Source: slideserve.com

Aardbevingen: hoe ontstaan ze in Japan? | Gazet van Antwerpen Mobile

Source: gva.be

2

Source:

Mid-Atlantische Rug - Wikiwand

Source: wikiwand.com

Mid-Ocean Ridge

Explanation of divergent plate boundaries and shield volcano's

Now that you know what plate tectonics is and what the structure of the earth is, we can look at the movement of the plates. Divergent zones are explained in this video. These are zones where the plates move apart. As you have seen in the...

Mid-Atlantic Ridge

Mid-Atlantic Ridge From "Inside Planet Earth"